• Din drøm - Dit sabbatår

  Få venner for livet, udfordringer og uforglemmelige oplevelser. Rejs ud – du bliver klogere, overskrider dine grænser og oplever verden

Rejs i dit sabbatår!

Få venner for livet, udfordringer og uforglemmelige oplevelser. Rejs ud – du bliver klogere, overskrider dine grænser og oplever verden

Sabbatåret eller friåret, som det også kaldes, har altid været der. H.C. Andersen var én af de første, der tog på dannelsesrejse for at opleve verden og blive klogere. Han udtalte da også de bevingede ord: ”At rejse er at leve”.

Dine sabbatår, tiden mellem din afsluttede ungdomsuddannelse og videre uddannelse eller arbejde kommer aldrig igen. Det er nu, at du har den helt enestående mulighed for at få dit livs oplevelse ved at trække stikket i en periode, holde pause fra hverdagens ræs og krav for at rejse ud i verden. Det er et unikt tidspunkt i dit liv, hvor du kan rejse ud i det blå i lang tid. Og det kræver tid at komme rigtig tæt på et lands kultur og befolkning.

I dag er samfundet internationalt og virkeligheden globaliseret. Derfor stiller vores samfund også i stigende grad krav til, at vi skal være klædt på til at møde andre kulturer, forstå deres måde at tænke og agere på – og ikke mindst respektere dem nok til også at tage ved lære!

Det geniale ved at bruge sabbatåret til netop at rejse er, at du ikke alene skal finde dig et arbejde og vænne dig til at bruge energi på at finde dig til rette i en ny hverdag på en arbejdsplads, mens du tjener penge, men også lærer at spare op og tage ansvar for det, du gerne vil: Ud at opleve verden. Alt dette får du med dig allerede inden afrejse.

Hvor skal jeg rejse hen i mit sabbatår?

Hvor som helst! Bare det at rejse og skulle klare sig selv, mens man oplever nye sprog, kulturer og mennesker, kan give dig en uvurderlig ballast, som vil være til gavn for dig i mange år frem. Det handler bare om at finde ud af, hvor du gerne vil hen, og hvad du gerne vil opleve i dit sabbatår. Vil du rejse rundt og opleve så mange forskellige steder som muligt, vil du arbejde undervejs, måske med frivilligt arbejde for at hjælpe andre og komme tættere på lokale kulturer? Mulighederne er mange, og det eneste du skal finde ud af er, hvor længe du vil rejse, hvor mange penge du vil bruge og hvilke oplevelser du ønsker dig.

Fakta om at rejse i sabbatår

Vi foretog i 2010 en mindre rundspørge på baggrund af Århus Universitets resultater fra en stor undersøgelse i 2008, der viste en klart mindre frafaldsprocent og en kortere gennemsnitlig studietid blandt de studerende på universitetsuddannelserne, som havde taget mindst 1 sabbatår med indhold.

Rundspørgen viste i grove træk, at:

 • 85 % af de adspurgte anbefaler, at unge tager et sabbatår
 • 90 % af de adspurgte, der tog et eller flere sabbatår, intet negativt oplevede ved at tage sabbatår
 • 63 % af de adspurgte, der har ansættelseskompetence, lægger vægt på sabbatår ved ansættelse
 • 76 % af de adspurgte, der ikke havde haft sabbatår, fortryder, at de ikke tog et sabbatår
Citater fra undersøgelsen:

Betydning for CV – sagt af mennesker med ansættelseskompetence:

 • Det betyder meget, at sabbatåret har givet dem en god balast – Catalina Kjær, cand. ling. merc.
 • Sabbatåret giver en modenhed, som er vigtig ved ansættelse – Martin Samsing, oversergent, Forsvarets Rekruttering
 • Det er typisk et plus, at ansøgere har holdt sabbatår – Rikke Biltoft, cand. merc. bpm
 • Det har positiv betydning – Merete Blauenfeldt, korrespondent
 • Jeg forbinder rejse og udlandsophold med øget ansvarstagen, energi og selvstændighed etc. – Rikke Biltoft, cand. merc. bpm
 • Det har betydning på grund af mere åbenhed – Jakob Søndergaard, udviklingskoordinator, Gerlev Idrætshøjskole