Rejs inden at du vælger uddannelse!

Min rejse i sabbatåret til det Sydlige Afrika var ikke kun et friskt pust mellem studierne, men den havde også stor indflydelse på mit valg af videregående uddannelse. Som barn drømte jeg altid om, at blive dyrlæge og tænkte aldrig rigtig over, at der måske fandtes andre muligheder. Jeg valgte at holde et sabbatår efter gymnasiet, hvor jeg sparede en masse penge op og bestilte en rejse. Jeg valgte, at tage en tur til det Sydlige Afrika efterfulgt af frivilligt arbejde med løver i Botswana. Under min rejse var der stor fokus på naturen, biodiversitet og hvor vigtigt det er, at bevare det som vi har tilbage af den afrikanske natur. Dette satte en masse tanker i gang hos mig, og da jeg kom tilbage til Danmark, traf jeg en hurtig beslutning, og valgte i stedet at søge ind på biologistudiet.

Min rejse havde indflydelse på mit uddannelsesvalg

Det er et valg, som jeg aldrig har fortrudt siden. Det resulterede i, at jeg under min bachelor valgte igen, at tage af sted til Afrika for at samle data. Mit bachelorprojekt handlede om de afrikanske elefanters indflydelse på biodiversitet i et reservat. Elefanter ødelægger tit vegetationen og vælter træer når de spiser, og det kan have forskellig indflydelse på økosystemet. Man kan tydeligt se, hvis der elefanter regelmæssigt tilstede i ens omgivelser, da væltede træer vil lægge spredt omkring, dette er dog til fordel for andre herbivorer (planteædere), der måske ikke ville kunne nå de friske blade selv, samt det åbner op for muligheder for nye planter til at vokse op. Det er dog en fin balance mellem ødelæggelse af træer og natur samt gavn for andre individer, da for mange elefanter i et område også kan have negative konsekvenser.

Siden da er jeg startet på kandidaten og tager igen afsted til sommer for, at samle data til mit speciale, denne gang for at opnå en indsigt i biodiversitet og mulighed for bæredygtighed som et led i, at bevare den afrikanske natur som vi stadigvæk har tilbage. For hvis vi ikke finder en måde, at bevare naturen og de naturlige habitater for de karakteristiske afrikanske dyr, hvor kommer de så alle sammen til at ende henne?

Rejs ud i verden og prøv forskellige ting af

Alt dette er bare mit eksempel på, hvor vigtigt det kan være, at man giver sig selv lov til, at tage på en rejse eller udflugt for, at prøve nogle forskellige ting af i livet. Muligheden for, at holde et sabbatår for, at rejse afsted i nogle måneder er en optimal mulighed for, at finde ud af hvem man er og kan guide dig på vej. Lige netop med hensigt på valg af uddannelse er dette især relevant, da man nu bliver mere eller mindre ”fanget” efter, at man har færdiggjort sin bacheloruddannelse. Jeg er derfor evigt taknemmelig for, at jeg tog et år, hvor jeg prøvede nogle forskellige ting af, der havde stor indflydelse på mit valg af uddannelse!

Charlotte
– Tidligere rejsende og skribent

Scroll til toppen